Oppaat

WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys
Kirjoittaja: Paavo Räisänen
1. WampServerin lataus ja asennus
1.1. Lataus ja asennus
PHP tai MySQL ohjelmointi ei toki välttämättä tarvitse omalle koneelle palvelinta jos on nettihotellipalvelu, mutta oma palvelin ja Eclipse kehitysympäristö kyllä helpottavat ohjelmistokehitystä. WampServer on palvelinohjelmaksi hyvä valinta. Omalla palvelimella voi omalla koneellaan pyörittää nettiohjelmia, ihan kuin ajaisi niitä netissä, mutta sivut eivät näy ulkopuolisille.
WampServerin voi ladata ilmaiseksi osoitteesta http://www.wampserver.com/en/download.php . Serveri sisältää mm. Apache palvelimen, PHP ja MySQL tuen. Asennus on latauksen jälkeen hyvin helppoa, eikä ohjelmaa tarvitse configuroida. Oletusasetuksena ohjelma asentaa palvelimen C:/ juureen, mikä on suositeltavaa. Asennuksen yhdessä vaiheessa ohjelma kysyy, asennetaanko iconit, jotka suosittelen valittavaksi.
Asennus asentaa palvelimen wamp nimiseen kansioon. Kansio sisältää www nimisen kansion. Tähän kansioon sinun on tallennettava kaikki tiedostot, jotka palvelimella haluat ajaa.
1.2. Ohjelmien ajaminen
Ennen ohjelmien ajoa sinun täytyy käynnistää palvelin. Tämä käy helposti ohjelman tekemästä pikakuvakkeesta, iconista. Pikakuvaketta täytyy vain klikata serverin käynnistämiseksi. Palvelimen omalle kotisivulle pääsee internet selaimella osoitteesta http://localhost . Kun ajat ohjelmiasi, sinun on käynnistettävä ne www kansiosta, johon localhost viittaa. Jos olet esim tehnyt www kansioon alikansion ”Harjoitus” ja sinulla on siellä tiedosto index.php, ohjelman saa auki osoitteesta http://localhost/Harjoitus/index.php.
2. Eclipsen asennus ja käyttö WampServerin kanssa
2.1. Lataus ja asennus
PHP Eclipsen voi ladata osoitteesta http://www.eclipse.org/downloads/download.php? file=/technology/epp/downloads/release/helios/R/eclipse-php-helios-win32.zip. Sivuilla on paljon maiden nimiä, mistä haluaa ohjelman ladata. Itse ainakin latasin onnistuneesti Ruotsista (Sweden). Lataus käynnistyy suoraan linkistä, eikä enään ohjaudu muille sivuille. PHP Eclipse on oivallinen työkalu PHP ohjelmontiin, ja tukee myös mm. HTML, XML, CSS ja JavaScript ohjelmointitekniikoita.
Ohjelma on helppo asentaa. Katso kuitenkin, mihin kansioon ohjelman asennat, koska ainakaan minulla asennus ei tehnyt varsinaista pikakuvaketta.
Asennuskansioon sen sijaan ilmestyy eclipse niminen kuvake, josta ohjelman saa avattua. Kannattaa klikata kuvakkeen päällä hiiren oikeaa näppäintä ja valita ”luo pikakuvake”. Voit sitten siirtää pikakuvakkeen työpöydälle.
2.2. Ensimmäinen ohjelma ja käyttö WampServerin kanssa
Klikattuasi pikakuvaketta, sinulle aukeaa ikkuna, jossa kysytään työtila ”Workspace”. Kirjoita siihen osoite, mihin juureen olet asentanut WampServerin, eli esim. C:\wamp\www\Harjoitus ja klikkaa ”OK”. Näin sinulle tulee käyttöön ”Harjoitus” niminen työtila. Kaikki seuraavat asetukset eivät välttämättä ole tarpeen, mutta niistä voi ola hyötyä.
Sinulla pitäisi olla tämä näkymä:
image/guide/2/wamp1.png
Valitse nyt File/New/PHP Project. Sinulle aukeaa seuraava valintaikkuna:
image/guide/2/wamp2.png
Anna projektille nimeksi esim. Harj1. Valitse ruksilla toiminto ”Enable JavaScript support for this project”. Klikkaa ”Finish”.
Klikkaa ”Welcome” ikkuna vasemmalta ylhäältä kiinni. Näkymä on seuraava:
image/guide/2/wamp3.png