Oppaat

GIMP-kuvankäsittely: Alkusanat
Kirjoittaja: Pekka Mansikka
Gimp on vapaaseen lähdekoodiin perustuva kuvankäsittelyohjelma. Sen nimi on lyhenne lauseesta GNU Image Manipulation Program. Gimp levisi laajalle aluksi pääasiassa Linuxissa, kun Linuxin Gnome -työpöytä projekti otti sen käyttöönsä.
Se on nykyisin varteenotettava vaihtoehto maksullisen Adobe Photosopin korvaajaksi. Gimpin etuna on sen ilmaisuus ja saatavuus monella kielellä, myös suomeksi. Ohjelmaa voi käyttää digitaaligrafiikan ja valokuvien käsittelyyn. Tavallisimmat käyttötavat ovat grafiikan ja logojen luominen, kuvakoon muuttaminen, värien vaihtaminen, kuvien yhdistäminen tasojen avulla, kuvanparannus sekä kuvaformaattien väliset muunnokset. Gimpin avulla voidaan luoda myös yksinkertaisia gif-animaatio kuvia.
Tämä opas on suunnattu lähinnä hiukan varttuneemmalle väelle, joilla ei ole ollut koulunpenkillä mahdollisuutta opetella tietokoneen käyttöä eikä muutoinkaan ole käynyt alan kursseja. Jos sinulla on jo Adobe Photo Shop, mutta et ole jaksanut opetella sen käyttöä, tästä voi olla apua myös siihen sillä huomaat monien kuvakkeiden olevan siinä samankaltaisia.
Tässä oppaassa on 7 lukua ja se sisältää yhteensä 109 kuvaa.
1. Gimp-työkalupakki ja ylävalikko
1.1 Oletusasetukset
Gimp-ohjelman oletus-resoluutio kuvalle on 72px tuumalle. Se on sama kuin netissä kotisivuilla olevien kuvien resoluutio. Jotta voi saada parempilaatuisia kuvia, sitä kannattaa nostaa. Tarkasta kuvasta voi jälkeenpäin luoda erityppisiä kuvia käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi jos netissä olevasta kuvasta halua tehdä vaikka kortteja, siihen kannattaa valita kuva, jonka resoluutio on 300px tuumalle.
Oletuskuvan ominaisuuksia voi muuttaa ylävalikosta Muokkaa/Asetukset. Eteen avautuu ikkuna, jonka vasemmalta sivulta voit valita painikkeen Oletuskuva.
Kuva 1.1: Oletuskuvan muuttaminen
image/guide/1/oletuskuva.gif
Voit muuttaa ikkunasta X-tarkkuuden pikselilukemaksi 300. Alempi Y-tarkkuus muuttuu automaattisesti, kun vieressä oleva "kahle" on yhdeistettynä.
1.2 Työkalupakin kuvakkeet
Kuva 1.2: Työkalupalkin yläosa.
Käydään lyhyesti läpi "työkalu-sarjat", joita työkalupakissa on. Kun ohjelma avataan, siinä on oletuksena sivellin valittuna.
image/guide/1/tyokalut.gif
Ylimällä rivillä on valintatyökalujen sarja. (Käytössäni on Linux, windows-versio voi hiukan olla erilainen ulkoasultaan). Laittamalla hiiren niiden päälle saa seuraavaa informaatiota:
Kuvat 1.3-1.9: Valinta-työkalut.
image/guide/1/valinta1.gif image/guide/1/valinta2.gif image/guide/1/valinta3.gif image/guide/1/valinta4.gif image/guide/1/valinta5.gif image/guide/1/valinta6.gif image/guide/1/valinta7.gif
Kuvan muokkaus-työkaluja joudutaan käyttämään myös paljon.
Kuvat 1.10: Muokkaus-työkalut.
image/guide/1//muokkaa.gif
1.3 Kuvan lähennys ja koon muuttaminen
Kuvaa voit lähentää ja loitontaa valitsemalla työkalupakista kuvakkeeen Suurennuslasi. Työkalupakin alareunasta voit sitten valita suurennuslasin toiminnot, Lähennä tai Loitonna. Klikkaa sitten hiirtä kuvan päällä.
Kuva 2.1: Suurennuslasi
image/gyúide/1//lasi.jpg
Voit lähentää ja loitontaa kuvaa myös ylävalikosta kohdasta Näytä/Suurenna ja valitsemalla kuvan näyttökoko prosenteissa, esim. valinta 100% näyttää kuvan luonnollisen koon pikseleinä.
Kuvan kokoa voit muuttaa Skaalaustyökalu- kuvakkeella tai ylävalikosta Kuva/Skaalaa kuvaa.
Kuva 2.2: Skaalaa kuvaa
image/guide/1/skaalaa.jpg
Kuvan päälle ilmestyy Skaalaus-ikkuna. Ikknassa on kuvan leveys ja korkeus määritelty pikseleinä. Niitä muuttamalla voit pienentää tai suurentaa kuvaa. Niiden viressä on pieni "kettinki". Kun tämän kahle on yhtenäinen, leveys ja korkeus muuttuu samanaikaisesti. Voit halutessasi irroittaa kahleen klikkaamalla niiden välissä olevaa "sidettä". Kun kahle on irti, voit muttaa pelkästään korkeutta tai leveyttä ilman että molemmat muuttuu.
Tämä pikselivalinta on hyödyllinen tieto netissä näytettäviä kuvia varten. Jos haluat tulostaa tai teettää paperi-valokuvia, voit muuttaa kokoa milleissä valitsemalla vetovalikko, jossa lukee pikseliä. Valitse valikosta ensin valinta Lisää..., eteen avautuu uusi ikkuna, josta voit valita kohdan centimeters.
Kun olet teettämässä paperikuvia, resoluutio kannattaa olla 300 ppi (pikseliä tuumalle), kuten tässä kuvassa. Muuttamalla koon senteiksi, huomaat että näin suurella resoluutiolla tämänkokoisen kuvan koko senteissä on vain noin 8x13 cm. Niimpä kuvan pikselilukema nousee huomattavan suureksi kun koon suurentaa esim. A4 kokoon.